Zdravstvo

Zdrastveni sustav u Irskoj mogao bi vam u početku izgledati zbunjujuće. Javno zdravstvo na kakvo smo navikli ovdje funkcionira malo drugačije i nadamo se da će vam ovaj članak donekle pojasniti što učiniti u slučaju da se morate obratiti doktoru.

Dakle, što biste trebali znati:

Zdravstveni sustav u Irskoj dijeli se na javne (public) i privatne (private) usluge. Obje usluge možete dobiti kod GP-a (General Practitioner = Doktor opće prakse), a Health Service Executive (HSE) je zadužen za pružanje samo javnih zdravstvenih usluga.

U Irskoj postoje tri vrste bolnica: HSE bolnice, volonterske bolnice i privatne bolnice. Ako želite saznati više detalja o Irskoj bolničkoj strukturi, pratite navedenu poveznicu: www.hse.ie.

Doktor opće prakse (GP)

GP je doktor koji nudi zdravstvene usluge u svojoj ordinaciji ili u domu pacijenta. Ove usluge uglavnom se odnose na cijepljenja za dijecu i odrasle, krvne testove, sistematske preglede, kontraceptivne preglede, kontrolne preglede za novorođenčad, konzultacije, recepte za lijekove, liječničke ispričnice za izostanke s posla, škole i sl.

Usluge GP-a se plaćaju, osim ako imate Medicinsku karticu (Medical Card). Cijene usluga u Irskoj razlikuju se ovisno o regiji. U većim gradovima kreću se uglavnom između €50 i €60 po posjeti.

Neke firme imaju popuste na preglede kod GP-a. Na primjer, moguće je da svi zaposleni u određenoj firmi plaćaju €40 umjesto €60 u nekim ordinacijama, ili da firma uvede family doctor schemes gdje zaposlenik plaća primjerice €15 mjesečno (oduzima se od plaće), s tim da je tad posjet doktoru opće prakse besplatan za cijelu obitelj.

Za posjet doktoru možete se naručiti, ali to vam svejedno ne garantira da ćete ga vidjeti u zakazano vrijeme, ovisno o ostalim pacijentima, moguće je (rijetko) da ćete pričekati svog GP-a i do sat vremena nakon ugovorenog termina.

Većina ordinacija ima određeni termin u kojemu prima pacijente bez narudžbe. To je najčešće ujutro između 10 i 11 ili popodne između 4 i 5.

 

Javno zdravstvo

Ako ste stanovnik Irske i imate namjeru ostati ovdje minimalno godinu dana možete pristupiti broju različitih usluga koje javno zdrastvo nudi bile one besplatne ili samo djelomično subvencionirane od strane irske vlade.

doctor

Bitno je znati: postoje dva tipa pacijenata u Irskom zdravstvenom sustavu:

 • 1. kategorija – Pacijenti koji imaju medicinsku karticu (Medical card – potpuni pristup javnim zdravstvenim uslugama)
 • 2. kategorija – Pacijenti bez Medicinske kartice (ograničeni pristup javnim zdravstevnim uslugama).

Pravo na bolničku njegu

Što ako mi se dogodi ozbilja nezgoda ili ako iznenada obolim – mogu li otići na odjel hitne pomoći? (Emergency department – ED)

Bilo tko u Irskoj tko ima medicinski hitnu situaciju ima pravo na posjet odjelu Hitne. Pacijent koji zatraži hitnu pomoć bit će tretiran i poslan kući ili će biti zadržan na odjelu kao pacijent (in-patient)

Napomena: Različite bolnice tretiraju različite vrste hitnih situacija, na primjer, ‘Maternity hospitals’ (rodilišta) tretiraju samo one zdravstvene situacije vezane uz rodilje (Coombe hospital, Dublin), dok  ‘General hospitals’ (opće bolnice)  tretiraju većinu ostalih medicinskih situacija.

Koja je cijena bolničkog tretmana u Irskoj?

Ovo će ovisiti o okolnostima i težini medicinske situacije u kojoj se nalazite, to o tome da li je potrebno da ostanete u bolnici (in-patient) ili ćete biti otpušteni istoga dana (out-patient).

Out-Patient naknade

Ukoliko ste pacijent koji je otpušten iz bolnice ili hitne nakon tretmana (dakle, niste prenoćili u bolnici) moguće je da platite oko €100 ako vas GP nije unaprijed preporučio.

Ovaj trošak ne odnosi se na sljedeće grupe pacijenata:

 • Pacijenti koji imaju Medical card
 • Pacijenti koji primaju prepisani tretman za zarazne bolesti
 • Djeca prporučena za tretman od strane pedijatra ili školskog doktora
 • Pacijenti koji imaju pravo na bolničke usluge zbog EU propisa
 • Žene koje primaju tretman za rodilje

Ponekad, u slučaju pretjeranih teškoća,  HSE  može odlučiti da vam pruži zdravstvenu uslugu besplatno.

U nekim situacijama, ako morate ponoviti posjete u odnosu na istu bolest ili nesreću, ne morate ponovno platiti naknadu.

In-Patient i dnevna naknada

Cijene tretmana u bolnici (u slučaju da prespavate u bolnici) kreću se oko €75 dnevno do maksimalno €750 godišnje.

Ove naknade ne odnose se na gore spomenute grupe pacijenata.

Posao i zdravlje

Ukoliko zbog bolesti morate izostati s posla, većina kompanija ima politiku po kojoj do jedan ili dva dana izostanka ne trebate priložiti doktorsku ispričnicu (doctor cert), ali nakon dva, tri dana morate posjetiti doktora i predati  ispričnicu menađeru ili HR-u.

Privatno zdravstveno osiguranje je relativno skupo i kompanije nisu dužne plaćati ga, ipak neke bolje kompanije svojim zaposlenicima do neke mjere subvencioniraju zdravstveno osiguranje ili ga plaćaju u potpunosti.

Ukoliko imate zdravstveno osiguranje u matičnoj državi, ne zaboravite napraviti European Health Insurance card EHIC card.

Poznaješ li GP-a kojega bi mogao preporučiti?  Reci nam na Forum-u.

10 comments

 1. Postovanje,
  citajuci vasu obajvu puno ste mi pomogli. Naime, dosla sam u Dublin sa zarucnikom prije nesto vise od 2 mjeseca, obje smo se odmah zaposlili i sad radimo. Ali sam u meduvremenu ostala trudna (napravila sam test koji se pokazo pozitivnim 😀 napokon!) i jak smo sretni obje zbog toga! 😀
  Ali imam problem sto nemam Medical Card (a neznam kako bih je mogla napraviti), a moram otici GP-u (jer ako sam dobro shvatila, on je taj koji utvrduje trudnocu i vodi je u suradnji s ginekologom. Slobodno me ispravite ako grijesim 🙂 ) pa sam Vas htjela zamoliti za pomoc i savjet. Molim vas recite mi kako mogu napraviti Medical Card, i sto da sad trenutno radim?? Zelim sto prije obaviti pregled. kome da se obratim, i gdje, zelim se i posavjetovati se s ljecnikom sto cu dalje s poslom, dali mi preporuca da i dalje radim, ili ne????
  znam da je previs epitanja, ali bi vam bila jako zahvalna kada bi mi pomogli!
  Unaprijed velika hvala!!!

  1. Draga Marina,

   Cestitke na lijepim vijestima 🙂

   Aplicirati za Medical Card mozete online na medicalcard.ie ili direktno kod GP-a. Ako se odlucite prijaviti direktno kod GP-a, preporucamo da formular unaprijed isprintate (dostupan je i u PDF-u na http://www.citizensinformation.ie/en/health/entitlement_to_health_services/medical_card.html). Isprintani formular odnesite GP-u. GP ce ispuniti zadnji dio formulara i staviti pecat kojim potvrduje da prihvaca Medical card pacijenta (na gore navedenom linku mozete naci vise informacija o tome koji doktori opce prakse prihvacaju Medical Card). Formular tada proslijedite u HSE Client Registration Unit: Client Registration Unit
   P.O Box 11745
   Finglas
   Dublin 11
   Ireland
   Tel:+353 1 834 3644 (if calling from outside Ireland)
   Locall:1890 252 919
   Fax:(01) 834 3589
   Homepage: https://www.sspcrs.ie/portal/medapp/index.jsp
   Email: clientregistration@hse.ie

   Imajte na umu da odobrenje ovisi o razlicitim faktorima, jedan od kojih su ukupna primanja vaseg domacinstva. Sto su primanja veca, to je sansa za ostvarenje prava na Medical Card manja. Posto ste napomenuli da i vi i partner radite, moguce je da vasa primanja premasuju limit za odobrenje. Za informacije o ostvarenju prava na Medical Card mozete nazvati 1890 252 919 ili poslati email na clientregistration@hse.ie.

   Takoder, da potvrdim sto ste naveli u upitu, GP je prvi kontakt u slucaju bilo kakvog zdravstvenog upita. Tako da za utvrdivanje trudnoce posjetite GP-a koji ce vas dalje preporuciti ginekologu i izdati vam uputnicu po potrebi.

   Sto se tice zaposlenja, po zakonu svaka radnica ima pravo na 26 tjedana porodiljnog dopusta. Hoce li tih 26 tjedana biti placeno ili ne, ovisi o poslodavcu. Zakonski, poslodavac ne mora platiti radnicu za vrijeme porodiljnog dopusta, umjesto toga moguce je ostvariti pravo na naknadu sa Social Welfare-a > Maternity Benefit. Ovo pravo se ostvaruje na temelju placenog PRSI-a.
   Ukoliko zelite produziti tih 26 tjedana, imate pravo na dodatnih 16 tjedana neplacenog dopusta (bez prava na Maternity benefit), ali s garancijom radnog mjesta po povratku.

   Prema Maternity Protection Act 2004, na porodiljni morate otici minimalno dva tjedna prije termina, a poslodavca morate obavijestiti o datumu odlaska na dopust minimalno 4 tjedna unaprijed. U slucaju bilo kakvih komplikacija vas GP moze preporuciti da porodiljni uzmete i prije. Poslodavac tu odluku mora ispostovati te omoguciti odlaske na medicinske preglede i prenatalne tecajeve.
   Vise informacija mozete naci na http://www.citizensinformation.ie/en/employment/employment_rights_and_conditions/leave_and_holidays/maternity_leave.html

   Nadam se da su ove informacije donekle pomogle.
   HSE.ie website ima rubriku za najcesca pitanja koja bi jos malo mogla rasvijetliti prirodu Irskog zdravstvenog sustava.

   Lijep Pozdrav

 2. Postovani

  ja i decko smo stigli prije dva tjedna u Irsku,naime,on je nasao vec posao,ja nisam,usto jutros smo saznali da sam trudna,pa me zanima sto dalje i kako do ginekologa ako nemam apsolutno nikakav oblik zdravstvenog osiguranja?

  Lijepi pozdrav

  1. Draga Alma, prije svega cestitke na lijepim vijestima. Sto se tice trudnoce, prva osoba kojoj se trebate obratiti je vas GP (doktor opce prakse), on ce vas pregledati i po potrebi proslijediti ginekologu. Svaki pregled kod doktora ce vas kostati izmedju 45 i 60 eura, ovisno o doktoru. Neki doktori daju popuste zaposlenicima odredjenih firmi, tako da je moguce da dobijete popust na racun firme u kojoj radi vas decko. Takodjer ukoliko imate europsku zdravstvenu karticu, to vam moze pokriti troskove doktora.
   Nadam se da smo bili od pomoci.
   Lijep Pozdrav.

 3. Pozdrav,

  Ako imam europsku zdravstvenu iskaznicu da li vrijede iste cijene/tarife kod GP-a i u bolnicama ili su drugačije,

  Hvala.

  1. Pozdrav Gabriella,

   Europska zdrvstevna iskaznica služi za korištenje javnih zdravstvenih usluga u bilo kojoj članici Unije za vrijeme kratkoročnog posjeta.
   S obzirom na to da je zdravstveni sustav u Irskoj većinom privatan, cijene GP-a će ovisiti o njihovim tarifama, dakle između 40 i 60 eura po posjetu. Isto vrijedi i za bolnice, te ovisno o vašem slučaju može vam pokriti neke od troškova, dok ćete neke morati platiti bez obzira.

   Više detalja pronaći ćete na HSE stranicama: http://www.hse.ie/eng/services/list/1/schemes/EHIC/faqs/FAQs.html

   1. Bok Babs imam jedno pitanje za tebe nadam se da ces mi moci odgovoriti dali se mozes zaposliti u irskoj za diplomom medicinske radioologije smjer inzinjerstvo i kolko su ti tamo poslovi trazeni ?

 4. Bok Babs imam jedno pitanje za tebe nadam se da ces mi moci odgovoriti dali se mozes zaposliti u irskoj za diplomom medicinske radioologije smjer inzinjerstvo i kolko su ti tamo poslovi trazeni ?

 5. Bok Babs imam jedno pitanje za tebe nadam se da ces mi moci odgovoriti dali se mozes zaposliti u irskoj za diplomom medicinske radioologije smjer inzinjerstvo i kolko su ti tamo poslovi trazeni ?

 6. Postovanje,ja sam prije 1.5mj imala prometnu nesrecu kada sam se vracala sa posla.I od tada sam na bolovanju.Redovno odnosim produzenje bolovanja svom menageru.Predala sam za Illnes benefit,kao i prije prometne za samohranu majku papire.Jos uvijek nisam dobila odgovor na to a niti ikakav novac sem Fisa.Sad me zanima kome se obratiti za dalje,jer svaki posjet ljecniku me kosta 50e kao i 10e papir da sam produzila bolovanje!Kome se obratiti za novac jer nemam od cega zivjeti a tu su zivotni troskovi i renta kuce!Unaprijed hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.